Kelet Velencéje és a diadal éve

Kelet Velencéje és a diadal éve

, kl

A hét futballvárosa

Oszaka

Január elsején játszották Japánban a Császár Kupa döntőjét, amelyet a Gamba Oszaka csapata nyert meg - történetében először.



"Kelet Velencéje"

Oszaka nevével először a kilencvenes évek elején találkoztunk, amikor a Maglódi úti piacon szereztünk egy Osaka márkájú (mini) hifi-tornyot. Aztán később, a földrajzórán megtudtuk, hogy Japán harmadik legnagyobb városáról van szó, lakossága több, mint 2.5 millió fő (habár 1940-ben 3.2 milliónyi oszakait számoltak össze a japán hatóságok). A város környékén nyolc folyó található, melyeket olyan sűrű csatornahálózat köt össze, hogy emiatt a várost a "Kelet Velencéjének" is nevezik.

"Naniwa 808 hídja" - Japán-szerte szállóigévé vált ez a fogalom. A 808-as szám annak megszámlálhatatlanságára utal, hogy Oszakában és környékén rengeteg folyó, csatorna és híd található, melyek mindegyike önálló névvel rendelkezik - többnyire a környező területek nevéből ered.


Nagy hegy, nagy cégek

Az Oszaka kifejezés szó szerint nagy hegyet jelent, valamikor a 15. században kapta mai nevét (addig Naniwa volt a neve). A város a történelem folyamán Japán kereskedelmi központja volt, bár a második világháború után sok vállalat Tokióba költözött, a mai napig mégis világhírű cégek székhelyeként funkcionál. Sokunk lakásában található Funai tévé, Panasonic CD-lejátszó, a kerékpárjaink többségét pedig Shimano váltóval szerelték fel. Ezeken kívül a Daihatsu, a Hitachi és a Mitsubishi vezérigazgatóinál is Oszakában reklamálhatunk, ha problémánk adódna a termékeikkel.

Oszakai képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Oszaka és Budapest

Az oszakai metróval és "HÉV"-vel évente több, mint 912 millió ember utazik, de nem lepődünk meg az embermennyiségen, ha vetünk egy pillantást a világ második legkiterjedtebb városi vasúthálózatára. Hogy hol van a legnagyobb? Ki nem találnák: Tokióban. A fentiek tükrében megállapítható, hogy Oszaka városával nem árt jó viszonyban lenni, hiszen rengeteg gazdasági előny származhat a kontaktból. Nem csoda, hogy Chicago, Hamburg, San Francisco, Sao Paulo, Sanghaj, Melbourne, Milánó és Szentpétervár is testvérvárosának mondhatja. 1998-ban Budapest is kulturális egyezményt kötött a japán várossal.

A "szilárdan álló" futballcsapat

Ennek a metropolisznak a csapata a Gamba Oszaka, mely a japán "gambaru" szóból (szilárdan állni) ered. A klub nagyon fiatal, 1991-ben alapították, a stadionja pedig mindössze 21 ezer nézőt tud befogadni. Azonban még így sincs telt ház, bár a nézőszám emelkedő tendenciát mutat: amíg 2000-ben az átlag nézőszám nem érte el a tízezret, addig ez a tavalyi szezonban már 17 ezer körül mozgott. Bajnoki címet egyszer szereztek, 2005-ben.

2008, a diadal éve

Az elmúlt időszakot valószínűleg a klub történetének Aranykorszakaként fogják emlegetni. Novemberben a csapat veretlenül megnyerte az Ázsiai Bajnokok Ligáját - a döntőben oda-vissza legyőzve (2-0, 3-0) az ausztrál Adelaide United gárdáját. Decemberben részt vettek a Klubvilágbajnokságon, ahol az elődöntőben a Manchester Unitedtől kikaptak 5-3-ra (a bronzérmet megszerezték: a mexikói Pachucát verték 1-0-ra), január elsején pedig megnyerték a Japán Kupát.

Manchester United-Gamba Oszaka 5-3



A Császár Kupája
Így nevezik Japánban a nemzeti kupasorozatot, amely jóval a nemzeti bajnokság beindulása (1965) előtt, már 1921-ben megindult. Ne csodálkozzunk, ha a kupagyőzelem többet ér a bajnoki címnél. A Császár Kupa sajátossága, hogy 1997-től kezdve Japánban gyakorlatilag bármilyen egyesület nevezhet a sorozatra, akár egyetemi és középiskolai csapatok is. A benevezett klubok száma azóta eléri a hatezret is: a csúcs a 2003-as év volt, amikor 6849 csapat indult a sorozatban. A döntőket 1967 óta a Tokiói Nemzeti Stadionban rendezik. Január elsején a Gamba Oszaka a Kashima Reysol gárdájával mérkőzött, és a hosszabbítás 26. percében Ryuji Bando góljával megnyerte a mérkőzést.


Gamba Oszaka-Kashima Reysol 1-0


Sok japán, négy brazil

A kilencvenes évek elején sok játékos ment levezetni (és pénzt keresni) Japánba, így a Gamba Oszakába is jutott néhány. Játszott Oszakában - többek között - Szergej Alejnyikov, Oleg Protaszov, Ahrik Cvejba, de mind közül a leghíresebb Patrick Mboma. A kameruni válogatott mindössze egy évet (1998) szerepelt Japánban, de 29 góllal megszerezte a gólkirályi címet. A légiósok azonban nem hozták meg a várva várt sikereket.

Jelenleg a csapat edzője Akira Nishino. Az 53 éves szakembernek Dunai Antal gratulálhatott az 1996-os olimpián, miután Japán 3-2-re verte Magyarországot, 2002 óta pedig a Gamba Oszaka trénere. Az edzői stáb öt tagjából ketten brazilok, a klub játékoskeretében pedig mindössze két brazil idegenlégiós található: Lucas és Mineiro.

Oszaka
A város alapítása: 645 körül
Jelenlegi polgármester: Kunio Hiramatsu
Lakosság: 2 649 600 fő (2008. május)
Területe: 222 négyzetkilométer
A város weboldala: www.city.osaka.jp/english
A futballcsapat weboldala: www.gamba-osaka.net/en


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább