Puyol, a metálharcos!

Puyol, a metálharcos!

, focitipp.hu

Az év hátvédjei

Ahogy tavaly, úgy idén is a Barcelona hátvédje került a Focitipp toplistájának élére.



1. Carles Puyol (spanyol, Barcelona)
Mit lehetne még elmondani Carles Puyolról azon kívül, hogy rendre leveszi a pályáról Cristiano Ronaldót az El Clásico aktuális kiadásán. Nos, egyvalamiről még biztosan nem írtunk Puyol kapcsán: a Barca legendája Louis van Gaal kedvéért sem vágatta le a haját. De ami még ennél is szebb: a meccsek előtt nem szirupos rádióslágerekkel hangolja magát a harcra, hanem Napalm Deathet hallgat. Így már mindent értünk. Acélszívünk érted dobog, a Focitipp 2010 után 2011-ben is Puyolra szavaz.

2. Thiago Silva (brazil, AC Milan)
Az olasz bajnokságot mindig túlkínálat jellemezte az intelligens védőkből. "Többet ésszel, mint erővel" - ez Thiago Silva szlogenje is. A 27 éves brazil hátvéd játékát látva a néző egyik ámulatból a másikba esik, lenyűgöző a belőle áradó elegancia és dinamizmus. Sportszerűségéről pedig mindent elmond a következő adat: a 2010/11-es idény kezdete óta 63 tétmérkőzést játszott a Milanban, és ezeken mindössze egyetlen sárga lapot kapott. Védőtől ez alighanem világrekord.


3. Mats Hummels (német, Dortmund)
A 2010/11-es szezonban az osztályzatai alapján Mats Hummels bizonyult a Bundesliga legjobb játékosának a Kicker szerint. A 23 éves hátvéd - akinek az édesanyja sportújságíró, édesapja pedig futballedző - nem a klasszikus német típust testesíti meg, inkább amolyan finom lelkű bekk. Tisztán, precízen futballozik, jártas az összjátékban. A Bayern Münchennél nevelkedett, majd a bajorok négymillió euróért eladták őt a Borussiának. Most már a Juventusnak is kéne, akár ennek a pénznek a többszöröséért is.


4. Gérard Piqué (spanyol, Barcelona)
Amikor Puyol az öltözőben bekapcsolja a walkmanjét, Piqué rémülten menekül - a 24 éves bekk barátnője, Shakira más műfajban nyomul. Piqué nagyapja egy időben a Barcelona alelnöke is volt, ő azonban már a modern idők gyermeke, rajongóival a Twitteren keresztül tartja a kapcsolatot, s a Mango nevű ruhamárka idei kampányaiban is szerepet kapott. A pályán kívül mégis Puyol egyik legjobb barátja, a pályán pedig méltó követője, aki főleg a levegőben és a közelharcokban verhetetlen. De azért a lábán sem dadog a labda.


5. Giorgio Chiellini (olasz, Juventus)
Az előző három idényben őt választották meg a Serie A legjobb hátvédjévé, ennél jobb ajánlólevélre aligha van szüksége. A Juventushoz balhátvédként került, Didier Deschamps középső védőt faragott belőle, majd Antonio Conte ismét kitolta őt a baloldalra - Chiellininek mindegy, bárhol játszik, vezéregyéniség. Arcvonásai Rejtő Jenő alvilági szereplőit idézik, karvalyorra és furcsa, nyargaló futása miatt nehéz összekeverni a többiekkel a pályán. Brutális futballmészáros, közgazdasági diplomával a zsebében - ez Giorgio Chiellini.


Akik kimaradtak
Ahhoz, hogy Uruguay Copa América-címet nyerhessen 2011 nyarán, kellett egy mindenre elszánt harcos, Diego Lugano, aki idén 16 mérkőzésen lépett pályára a válogatottban. 31 éves, talán még megéri, hogy befut a PSG. Philipp Lahmról (Bayern) sem feledkeztünk meg, de a legjobb öt közé ezúttal nem fért be. Talán majd máskor. Ezzel tudjuk vigasztalni Sergio Ramost (Real Madrid) is, aki - képességei alapján - beférne akár a világ három legjobb védője közé, egyvalami azonban még mindig hiányzik belőle. A hidegvér.


Az év hátvédjei a focitipp szerint

2010

2009

2008
2007
2006
2005

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább