Ellenfél nélkül maradt a Juventus

Ellenfél nélkül maradt a Juventus

, ktn

Serie A: szezonértékelés csapatról csapatra.



Antonio Conte ismét bajnoki címet nyert a Juventusszal. A szurkolók szerint ez a csapat 31. bajnoki aranyérme, de hivatalosan csak 29-nél jár a torinói egyesület, mivel a Calciopoli során a csapattól két aranyérmet (2004/05, 2005/06) az olasz futballszövetség elvett. A Juventus idén öt vereséget szenvedett, mégis könnyebben gyűjtötte be a bajnoki címet, mint tavaly, amikor a zebrák veretlenül végeztek a tabella élén. Akkor ugyanis volt egy komoly üldözőjük (az AC Milan), amely a szezon utolsó előtti fordulójáig szorongatta őket. Idén viszont csak a Napolival kellett számolniuk, de a déliek maguk sem hitték igazán, hogy utolérhetik a tabellát a második forduló után megszakítás nélkül vezető Juventust. Az eredmény: a Juventus már a 35. fordulóban, a Palermo elleni hazai 2-1-gyel bebiztosította első helyét.

A csapat elsősorban a kiváló védekezésének köszönheti a bajnoki aranyérmet. A Juventus mindössze 24 gólt kapott a szezon során, és a Barzagli-Bonucci-Chiellini trió mindvégig kiváló formában játszott. A szilárdság megvolt, azonban a szép foci ezúttal gyakran elmaradt, kivételt talán csak két hazai bajnoki jelentett, a Roma elleni 4-1 és az Udinese elleni 4-0 során a zebrák lefutballozták ellenfelüket a pályáról. A legemlékezetesebb találkozóját a BL-ben vívta az együttes, a Chelsea elleni 3-0-s győzelem sorsdöntő volt a továbbjutás szempontjából. Igaz, a Bajnokok Ligája mutatta meg a Juventus korlátait is. A sorozat negyeddöntőjében a Bayern München kettős győzelemmel búcsúztatta a torinóiakat, akik mindkét mérkőzésen alárendelt szerepet játszottak a bajorokkal szemben. Persze, nézhetjük ezt másfelől is, a Bayern később a Barcelonát 7-0-val búcsúztatta, majd a BL-döntőben a Dortmundot is két vállra fektette (2-1).


A Juventusban játszott a szezon felfedezettje (Paul Pogba) és a szezon legjobbja (Arturo Vidal), azonban a csatárok nem voltak meggyőzőek. Egyikük sem volt képes folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, Vucinic (10 gól) és Quagliarella (9) formája erősen hullámzott, Matri (8) pedig általában sem tűnik Juventus-szintű támadónak. Nem véletlen, hogy a nyári transzferidőszakban a Juve első számú célja a csatársor megerősítése lesz. Csak úgy röpködnek a nevek a Juventus csatárkiszemeltjei kapcsán: Higuaín (Real Madrid) érkezése szinte biztosra vehető, de felmerült Lewandowski (Dortmund), Dzeko (ManCity), Podolski (Arsenal) és Llorente (Bilbao) leigazolásának lehetősége is.


A második helyre futott be a Napoli, amelynek a Maradona-korszakban megszerzett aranyérmek (1986/87, 1989/90) óta ez volt a legjobb Serie A-szereplése. Argentin helyett ezúttal uruguayi volt a csapat sztárja, a Napoli aligha végzett volna ilyen előkelő pozícióban, ha nem játszik a csapatban Edinson Cavani, aki 29 találatával gólkirályi címet szerzett. A 26 éves focista még csak három éve szerepel Nápolyban, de már 104 tétmeccsen szerzett gólnál tart, amivel harmadik a klub örökranglistáján (az első Maradona 115 találattal). A Napoli a BL csoportkörében indulhat, de könnyen lehet, hogy gyengébb csapattal, mint az idei. Walter Mazzarri biztosan távozik a klub kispadjáról (utódjaként az Internél már leszerepelt Rafa Benítezt emlegetik), és Cavaniért is évek óta súlyos fontmilliókat kínál a Manchester City. Ráadásul a nemzetközi porond nem is fekszik annyira a Napolinak - idén az Európa Ligából a cseh Plzen ütötte ki 5-0-s összesítéssel az égszínkék csapatot.


A bajnokság utolsó pillanataiban harcolta ki a BL-indulást érő harmadik helyet az AC Milan, amelynek hektikus éve volt. Nyolc forduló után a Milan 2-1-5-ös teljesítménnyel állt a tabella 15. helyén, Thiago Silva és Ibrahimovic távozása alaposan megviselte az együttest. Aztán Max Allegri összekalapálta a csapatot, amely tavasszal már a Barcelonát is le tudta győzni a Bajnokok Ligájában (igaz, a visszavágón 4-0-ra kikapott). A bronzérem a Siena elleni zárómeccs hajrájában született meg, amikor a Milan fordítani tudott a már kiesett toszkán kiscsapat pályáján. De a nemzetközi szinthez a jelenlegi Milan kevés: a védelem bizonytalan, a középpályássor szürke, egyedül csatárok tekintetében állnak jól a rossonerók. De itt sem minden tökéletes, a tavasszal 12 gólig jutó Balotelli mellett az őszi idény legjobbja, El Shaarawy mintha elfelejtett volna focizni. A 19 éves tinisztár decemberig 14 gólt szerzett, január óta viszont csak kettőt.


Jobban megérdemelte volna a Milannál a BL-indulás jogát a Fiorentina, amely tavaly nyáron jó kis csapatot kezdett felépíteni. A kispadra Vincenzo Montella érkezett, a pályán pedig olyan új focisták bizonyítottak hétről hétre, mint Viviano, Roncaglia, Gonzalo Rodríguez, Aquilani, David Pizarro és az a Borja Valero, akit a Goal.com az idény legjobb igazolásának választott a Serie A-ban. Attraktív, bátor támadófoci, élvezetes meccsek - ezt nyújtotta a 2012/13-as idényben a Fiorentina. Sok sikert az EL-ben - immár az egyéves sérüléséből felépült Giuseppe Rossival.


Tiszteletre méltó, de egyre unalmasabb az Udinese stratégiája. Az őszi idényben a klub általában nem bírja a kettős terhelést, a bajnokságban beragad, a nemzetközi kupaporondon gyötrődik. Tavasszal azonban minden megváltozik, mint ahogy ez történt idén is. Az Udinese klubrekordot jelentő nyolcmeccses győzelmi szériával futott be a tabella ötödik helyére, elcsípve ezzel a El-indulás lehetőségét. Augusztusban így minden kezdődhet elölről. S amíg Di Natale (aki idén 23 góllal lett második a góllövőlistán) lépni, Francesco Guidolin pedig gondolkodni tud, addig várhatóan minden így is marad.


A Roma a bajnokságban megelőzte a Laziót, de mivel a kupadöntőben kikapott tőle, így teljes csődnek számít a szezon. Amelynek két része volt: egy Zemannal és egy nélküle. Előbbi látványos meccseket hozott, gólparádét, fantasztikus támadófocit, katasztrofális védekezést. Utóbbi, a Zeman nélküli korszak (Andreazzolival a kispadon) tömény unalmat. Most lehet azon filozofálni, hogy melyik volt a jobb... A Lazio sokáig a bajnoki címre is esélyesnek tűnt - azok számára, akik nem ismerik eléggé a klubot. Aztán jött a tavaszi idény, kilenc vereséggel, kilencedik hellyel. Így lett ebből összesítve hetedik hely. Masszív a Lazio, és végre olyan edzője van Petkovics személyében, akit az ultrák is kedvelnek.


Büszke lehet klubrekordjára a Catania, amióta húsz csapat szerepel az olasz élvonalban, a Catania még soha nem szerzett ennyi pontot (56). Egy darabig még az EL-indulással is kacérkodtak a szicíliaiak, akik azonban éppen most vannak a helyükön. Masszív középcsapatként a Serie A-ban, harapós argentin játékosokkal és dörzsölt olaszokkal. Ráadásul a Catania még az Intert is megelőzte, amely 1994 után (amikor csak 13. lett a bajnokságban) most szerepelt a legrosszabbul az első ligában. A teljesen szétesett, sérülések által sújtott kék-feketék 3-1-10-es sorozattal fejezték be az idényt. Stramaccioni edző a végén már kegyelemért könyörgött, de a kudarcért nem csak ő a hibás. Az Internek ugyanis jelenleg nincs csapata, az egyetlen valamirevaló focistának Rodrigo Palacio tűnik, márpedig ez nagyon kevés.


Az első fordulót leszámítva egyszer sem állt kiesőhelyen a Parma, mindvégig ez a középszerűség jellemezte a sárga-kékeket. A Cagliari háza táján bezzeg nem volt unalom. Cellino klubelnök sokáig a város önkormányzatával hadakozott, amely hol beengedte az újonnan épített Is Arenas stadionba a szurkolókat, hol nem. A tulajnak meggyűlt a baja a hatóságokkal is. Az új stadion kapcsán indított nyomozás során Cellinót (két társával együtt) februárban letartóztatták. A vád: csalás, sikkasztás, vesztegetés. Ehhez képest a pályán jól ment a szárdoknak, akik közül érdemes megjegyezni a 12 gólos Marco Sau nevét.


Évről évre a Chievo játékoskerete tűnik a leggyengébbnek, a veronai klubnak mégsincsenek kiesési gondjai. A magyarázat a statisztikákban rejlik: a Chievo ebben a szezonban tízszer szerezte meg a vezetést, és mind a tíz meccsét meg is nyerte. Ez a százszázalékos arány a Serie A-ban egyedülálló. Jövőre talán nézők is lesznek Veronában - feljutott végre az első ligába a városi rivális, a Hellas Verona. Voltak jó meccsei a Bolognának, a csapat a Romát és a Napolit is 3-2-re verte idegenben (Nápolyban Panagiotis Koné lőtte az év gólját, a tizenhatosról, félfordulatból), s összességében kellemes idényen vannak túl a szurkolók.


A Milan elleni idegenbeli sikerrel kezdte a szezont az együttes, amely az ötödik forduló után még a dobogón állt. Később kétszer is legyőzte a Juventust (Torinóban tíz emberrel megfordítva a mérkőzést). Ettől azonban olyannyira megnyugodott, hogy egészen a 14. helyig süllyedt. Melyik ez a csapat? A Sampdoria. Majdnem elfelejtettük az Atalantát, és ez nem véletlen. Az Inter elleni két győzelem (3-2, 4-3) szépen mutat, de az Inter elleni vitézkedés idén nem számított akkora szenzációnak. Szokás szerint a tabella utolsó negyedében végzett a Torino, de csodák csodája, a bikák idén egyetlen forduló végén sem álltak kiesőhelyen. Az utolsó hét mérkőzésén veretlen maradt, s ezzel kiharcolta a bent maradást a Genoa. Három edző irányítása mellett 37 futballista lépett pályára legalább egy bajnokin a Genoában. S egy érdekes adat: a mellőzöttnek tűnő, olykor hetekig a pálya közelébe sem kerülő Tőzsér Dániel volt a csapat 9. legfoglalkoztatottabb játékosa a maga 22 pályára lépésével!


Maurizio Zamparini tulajdonos évek óta Bajnokok Ligáját ígér a Palermo szurkolóinak, ehelyett kedvenceik kiestek az első osztályból. Ez nem csoda, Zamparininek krízishelyzetre egyetlen válasza létezik: kirúgja az edzőt. Szomorú volt látni, ahogy a klub vezetői már a bajnokság kétharmadánál arról nyilatkoztak, hogy csoda lenne a Palermo bent maradása. Nem történt csoda a Sienával sem, amely - a bundabotrányban való érintettsége miatt - mínusz hat pontról indult, és csupán három olyan forduló volt, amelynek végén nem állt kieső helyen. A szezon végére tejesen összeomlott a Pescara. A kék-fehérek a bajnokság második felében 19 mérkőzés alatt mindössze 2 pontot kapartak össze! Nagyon hiányzott nekik az előző idényből Verratti (PSG) és Insigne (Napoli), Zdenek Zemanról nem is beszélve.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább