A Paderborn-jelenség

A Paderborn-jelenség

, hb

A középpályán egy egykori hajléktalan és egy ex-fegyenc rúgja a bőrt, az edző pedig négy éve még kisiskolásokat tanított belsőzni. Bemutatjuk a német listavezetőt.



Négy fordulót követően az újonc Paderborn vezeti Németországban a bajnoki tabellát. A vesztfáliai kiscsapat egyelőre még veretlen a Bundesligában (két győzelem mellett két döntetlent jegyez az együttes), ami már önmagában szenzáció: utoljára az 1969/70-es szezonban láthattunk hasonlót egy újonctól, akkor az Oberhausen kápráztatta el a német közönséget egy kiugró szezonrajttal. A kék-fehérek ráadásul nemcsak eredményesen, hanem látványosan is futballoznak. Négy bajnokijukon eddig hét gólt termeltek, a hétvégén pedig Bundesliga-rekordnak számító 83 méterről vették be a Hannover kapuját. A történelmi találatot az a Moritz Stoppelkamp jegyezte, aki 2010 és 2012 között a Hannover játékosa volt.

A csapat titka talán éppen abban rejlik, hogy André Breitenreiter olyan "örök ígéreteket" szedett össze a keretbe, akiket más csapatoknál már leírtak. Stoppelkamp mellett jó példa erre a gárda török támadója, Mahir Saglik. A 31 éves korára már tíz különböző klubot megjárt csatár korábban szerepelt a Dortmundnál, a Wolfsburgnál, a Bochumnál és a St. Paulinál is, de egyik csapatban sem tudott megragadni a kezdők között. 2013-ban aztán visszaigazolt nevelőegyesületéhez, és 32 meccsen szerzett 15 találatával elhódította a gólkirályi címet a Bundesliga 2-ben. De messze nem ő a legfurább szerzet a Paderborn keretében. A gárda algériai származású irányítója, Daniel Brückner öt éven át csavargott hajléktalanként az utcákon, Süleyman Koc pedig néhány hónapja szabadult a börtönből, ahova 2011-ben fegyveres rablásért került be. Breitenreiter új életcélt adott ezeknek a játékosoknak, akik - szemmel láthatóan - hálásak a mesterüknek azért, hogy hétről-hétre a világ talán legerősebb bajnokságában futballozhatnak.


Egy kis történelem

 

Paderborn együttesét 1985-ben alapították, bár a klub egyik jogelődje (Neuhaus) már 1907-ben is létezett. A gárda húsz éven keresztül játszott a német negyed- és harmadosztályban, mígnem 2005-ben feljutott a Bundesliga 2-be. Az elmúlt csaknem tíz évben – egy szezon kivételével - itt vitézkedtek a kék-fehérek, de a tavalyi évet megelőzően a legjobb szereplésük egy ötödik hely volt 2012-ben. A csapat kispadján akkor még a Leverkusen jelenlegi trénere, Roger Schmidt ült. A szakértők szerint a Salzburggal is csodát tevő Schmidtnek ugyancsak nagy szerepe van abban, hogy a Paderborn ilyen kiválóan megállja a helyét az élvonalban.


A még csak 40 éves Breitenreiter egyébként szintén újoncnak számít a Bundesligában. A fiatal tréner négy évvel ezelőtt még egy U9-es kölyökcsapatnál dolgozott, majd két szezont lehúzott a negyedosztályban a TSV Havelse kispadján. A Paderborn irányítását tavaly nyáron vette át, és rögtön az első évben fel is juttatta a csapatot az élvonalba. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy milyen érzés underdogként szerepelni (és jól szerepelni) a német elitben, játékosként ugyanis tagja volt annak az Unterhachingnak, amely az 1999/2000-es szezonban újoncként a tizedik helyen végzett a Bundesligában. Ezzel a pozícióval alighanem most is kiegyezne a mester a szezon végén, még akkor is, ha a ma esti Bayern München elleni találkozót - némi iróniával - még bajnoki rangadóként emlegetik a német lapok.


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább